Reklama
Składniki:

- 1,5 kg jabłek
- 1 szkl. cukru
- sok z 1 cytryny
- 20 dag serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżki migdałowego likieru (np. amaretto)
- 1 szkl. śmietanki 30 proc.
- pół op. podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki cytrynowe
- 10 łyżeczek żelatyny

Reklama
Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, pokrój, zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny. Rozgotuj. Do gorących owoców wsyp obie galaretki i połowę żelatyny. Zmiksuj. Ostudź.

2. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z likierem i serkiem. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.

Reklama

3. Na mocno natłuszczonym papierze do pieczenia, rozsmaruj tężejącą masę jabłkową. Na niej ułóż biszkopty, posmaruj masą śmietaną. Zwiń roladę, unosząc papier. Owiń ją nim i wstaw do lodówki na 6 godz.

Reklama
Reklama
Reklama