Rolada z musu jabłkowego z biszkopcikami

Opublikowano: 21.11.2011, 14:56
Reklama
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szkl. cukru
- sok z 1 cytryny
- 20 dag serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżki migdałowego likieru (np. amaretto)
- 1 szkl. śmietanki 30 proc.
- pół op. podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki cytrynowe
- 10 łyżeczek żelatyny
Reklama
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pokrój, zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny. Rozgotuj. Do gorących owoców wsyp obie galaretki i połowę żelatyny. Zmiksuj. Ostudź.
2. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z likierem i serkiem. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Reklama
3. Na mocno natłuszczonym papierze do pieczenia, rozsmaruj tężejącą masę jabłkową. Na niej ułóż biszkopty, posmaruj masą śmietaną. Zwiń roladę, unosząc papier. Owiń ją nim i wstaw do lodówki na 6 godz.
Reklama
Reklama
Reklama