Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Krem:
- 2 szklanki kremówki
- usztywniacz do śmietany
- 10 dag białej czekolady
- skórka otarta z pomarańczy
- 15 dag jagód
Przygotowanie:
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a żółtka ubij z cukrem na krem. Do żółtek dodaj połowę ubitych białek i połowę mąki. Następnie dodaj resztę piany i mąki. Masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 10 min (190 st.). Wyłóż na czysty arkusz papieru i zdejmij ten, na którym piekło się ciasto. Zawiń w czysty arkusz, tworząc roladę. Ostudź.
2. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dodaj skórkę z pomarańczy. Czekoladę rozpuść na parze, ostudź. Ostrożnie dodaj do kremówki. Chłodź 20 min. Odłóż kilka łyżek kremu. Jagody opłucz, odłóż 4 łyżki, resztę wymieszaj z większą częścią kremu. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem i zwiń w roladę, ściskając końce papieru. Chłodź 20 min. Udekoruj kremem i jagodami.