Reklama

Przygotowanie 75 min * 1 porcja – ok. 340 kcal

Reklama

Składniki na 14 porcji:
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 2 łyżki cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 l śmietanki 30-proc.
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier wanilinowy
- wiórki gorzkiej czekolady
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem na krem. Wymieszaj z przesianym kakao, dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Połącz z pianą z białek.

2. Ciasto rozsmaruj na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 190 st.

3. Z ciepłego placka odetnij pasek o szer. formy na comber. Formę wyłóż folią spożywczą, a następnie szerszym kawałkiem ciasta.

4. 3/4 śmietanki ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Kremem napełnij formę wyłożoną ciastem. Na nim porób kleksy z dżemu. Przykryj odciętym paskiem ciasta. Wstaw do lodówki na 3 godz.

5. Ciasto wytrząśnij z formy, usuń folię. Ubij resztę śmietanki, posmaruj ciasto. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi.

Reklama

Pyszne ciasta - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama