Rolada kakaowa z kremem pomarańczowym - przepis
Rolady przechowuj do 2 dni w lodówce, szczelnie przykryte, bo ciasto i krem błyskawicznie przechodzą zapachami z lodówki.

Opublikowano: 02.01.2013, 11:38
Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
6 łyżek mąki
łyżka kakao
6 łyżek cukru
Reklama
Krem:
- szklanka
- kremówki 36-proc.
- łyżeczka żelatyny
- 2 pomarańcze
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Reklama
- Żółtka utrzyj z sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj pianę z białek i mąkę z kakao.
- Ciasto wyłóż na pergamin. Piecz 10 min (180 st.). Ostudź, usuń pergamin.
- Żelatynę rozpuść w ciepłym soku z 1 pomarańczy.
- Kremówkę ubij z cukrem wanil., żelatyną i łyżeczką skórki z pomarańczy.
- Ciasto posmaruj kremem i posyp miąższem z drugiej pomarańczy. Zwiń roladę, schłodź.
Reklama
Reklama
Reklama