Rolada bezowa z kremem mascarpone - przepis
Rolada bezowa z kremem mascarpone to ciasto, którego nie może zabraknąć w karnawale.

Opublikowano: 01.01.2012, 10:45
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 7 dag płatków migdałowych
- 25 gad serka mascarpone
- laska wanilii
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 25 dag pokrojonych w kostkę truskawek, lub innych owoców jagodowych
Reklama
Przygotowanie:
1. 5 białek ubij na sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania, wsyp szklankę cukru (25 dag). Masę rozsmaruj na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Bezę posyp 7 dag płatków migdałowych. Piecz 8 min (200 st.). Zmniejsz temp. do 160 st. i piecz 15 min. Spód wyjmij na czysty arkusz papieru stroną z migdałami.
3. Spód ostudź. 25 dag serka mascarpone ubij z płaską łyżką cukru oraz miąższem z połowy laski wanilii. Dodaj 3/4 szklanki gęstego jogurtu i delikatnie wymieszaj.
Reklama
4. Krem mascarpone rozsmaruj na bezowym spodzie, posyp 25 dag pokrojonych w kostkę truskawek i zwiń w luźną roladę, uważając, by nadzienie nie wypłynęło.
Reklama
Reklama
Reklama