Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 7 dag płatków migdałowych
  • 25 gad serka mascarpone
  • laska wanilii
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 25 dag pokrojonych w kostkę truskawek, lub innych owoców jagodowych
Reklama
Przygotowanie:

1. 5 białek ubij na sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania, wsyp szklankę cukru (25 dag). Masę rozsmaruj na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Bezę posyp 7 dag płatków migdałowych. Piecz 8 min (200 st.). Zmniejsz temp. do 160 st. i piecz 15 min. Spód wyjmij na czysty arkusz papieru stroną z migdałami.

3. Spód ostudź. 25 dag serka mascarpone ubij z płaską łyżką cukru oraz miąższem z połowy laski wanilii. Dodaj 3/4 szklanki gęstego jogurtu i delikatnie wymieszaj.

Reklama

4. Krem mascarpone rozsmaruj na bezowym spodzie, posyp 25 dag pokrojonych w kostkę truskawek i zwiń w luźną roladę, uważając, by nadzienie nie wypłynęło.

Reklama
Reklama
Reklama