Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • jajko
  • gruby cukier do posypania
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić półkruche rogaliki!

  1. Mąkę posiekaj ze schłodzonym pokrojonym na kawałki masłem.
  2. Rozkrusz w palcach.
  3. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
  4. Wymieszaj, zagnieć ciasto.
  5. Zawiń je w folię, schłodź.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm.
  7. Pokrój w trójkąty.
  8. Każdy posmaruj powidłami, zwiń w rulon, wygnij w rogalik.
  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem.
  11. Piecz w temperaturze 200 stopni C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Reklama

Zobacz też przepisy na babeczki:

Babeczki ze śliwkami - przepis
Babeczki czekoladowe z truskawkami - przepis
Babeczki bezowe - przepis
Muffinki makowe z jeżynami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama