Jak zrobić półkruche rogaliki - przepis składniki i przygotowanie
Z półkruchego ciasta!
Opublikowano: 23.09.2015, 06:46
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka gęstej śmietany
- szczypta soli
- słoiczek powideł śliwkowych
- jajko
- gruby cukier do posypania
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić półkruche rogaliki!
- Mąkę posiekaj ze schłodzonym pokrojonym na kawałki masłem.
- Rozkrusz w palcach.
- Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
- Wymieszaj, zagnieć ciasto.
- Zawiń je w folię, schłodź.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm.
- Pokrój w trójkąty.
- Każdy posmaruj powidłami, zwiń w rulon, wygnij w rogalik.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Reklama
Zobacz też przepisy na babeczki:
Babeczki ze śliwkami - przepis
Babeczki czekoladowe z truskawkami - przepis
Babeczki bezowe - przepis
Muffinki makowe z jeżynami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama