Rogaliki półkruche z marmoladą

Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier wanilinowy
- marmolada lub dżem
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła i rozkruszaj w palcach, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj jajko, cukier, sól i cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj, a potem szybko zagnieć. Uformuj w kulę, zawiń w folię, schłodź w lodówce.
3. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Pokrój nożem na trójkąty. Smaruj je marmoladą, zwijaj, począwszy od boku trójkąta. Lekko zegnij, by powstały rogaliki.
4. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temperaturze 200 st. C.