Rogaliki marcjańskie

Opublikowano: 12.09.2008, 23:31
Reklama
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki,
6 jajek,
1/2 kostki masła,
2 łyżki cukru,
5 dag drożdży,
1 szklanka mleka.
Masa:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
20 dag migdałów,
10 dag białego maku,
śmietana.
Reklama
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z małą ilością mleka. Utrzeć jajka z cukrem. Stopić masło. Dodać. Ubijając, powoli wlac mleko i wsypać mąkę oraz drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Zmielić: migdały, orzechy oraz zaparzony mak. Po czym utrzeć z cukrem i śmietaną. Ciasto rozwałkować. Wykroić kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy. Ukształtować rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Piec w temp. 250 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama