Reklama
Składniki:

- mrożone ciasto francuskie
- biały mak
- bakalie - orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
- lukier

Reklama
Przygotowanie:

Biały mak i część orzechów zalać gorącą wodą i zostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce. Do masy makowej podać pozostałe bakalie, które można wcześniej posiekać na drobniejsze.

Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Na każdym ukladamy i rozsmarowywujemy masę makową, ale tak, by brzegi pozostały czyste i zwijamy w rogaliki.

Reklama

Rogaliki rozkladamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wierzch każdego rogalika smarujemy lukrem i posypujemy np. zmielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

Reklama
Reklama
Reklama