Reklama
Składniki:

1 litr mleka,
2 laski wanilli,
14 dag ryżu,
1 pasek skórki cytryny,
3 łyżki brązowego cukru,
20 dag świeżych malin,
6 łyżek śmietanki.

Reklama
Przygotowanie:

1. Wlać mleko do rondla, dodać laskę wanilii. Wsypać ryż, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. 2. Dodać skórkę z cytryny i cukier. Gotować, często mieszając, 15-18 minut, aż ryż będzie unosił się w sosie i stanie się miękki, a sos będzie gęsty i kremowy. 3. Migdały włożyć na małą patelnię i prażyć 5 minut, aż się lekko przyrumienią. 4. Kiedy ryż się ugotuje, wyjąć laskę wanilii i skórkę z cytryny. Dodać połowę malin i wymieszać. Zdjąć z onia i nadal mieszać przez ok 2 minuty aż sok zmalin zabarwi risotto. 5. Przełożyć risotto do podgrzanych miseczek i każdą porcję polać 1 łyżką śmietanki. Posypać migdałami i ułożyć na wierzchu resztę malin. Przybrać laskami wanilii i natcyhmiast podawać.

Reklama
Reklama
Reklama