Składniki:
CIASTO:
7 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka suchego maku.
KREM:
2 szklanki mleka,
10 dag wiórków kokosowych,
2 łyżki mąki krupczatki,
1 margarynę.
ZASMAŻKA:
1 czubata łyżka margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
10 dag wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
CIASTO: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, miksując dodać: żółtka, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sitko), na końcu dodać mąkę. Blaszkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą - wylać na blaszkę ciasto. Piec 30 minut w temp.180 st. C. KREM: szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać mąkę i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować, wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, do 1/2 szklanki wody dodać pół olejku cytrynowego i nasączyć połową spód ciasta. Ukręcić miękką margarynę z cukrem pudrem, dodając po łyżce budyniu kokosowego. Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta, położyć wierzch ciasta, nasączyć go i położyć resztę kremu. ZASMAŻKA: Margarynę rozpuścić na patelni, dodać cukier puder i wiórki. Zasmażyć to na złoty kolor. Przestudzić i wyłożyć je na ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.