Racuchy z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sypkich drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 5 dag rodzynek
- 2 winne jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i cukrem, rozprowadzić z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, sól, jajka i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić na kawałki. Dodać do ciasta razem z rodzynkami, wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, lyżką kłaść niewielkie placuszki. Smażyć je z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączy z nadmiaru tłuszczu na papierowych serwetkach. Racuchy można podawać ze śmietaną lub posypane cukrem.
Źródło: "Przyjaciółka"