Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
Na masę:
- 50 dag mielonego twarogu
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka konfitury malinowej (lub dżemu malinowego)
- 1 cytryna
- 1 torebka budyniu malinowego
Do dekoracji:
- 20 dag świeżych malin
- cukier puder
- listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
1. Zagnieć kruche ciasto (patrz str.4–5). Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę o średnicy 28–30 cm. Schłodź
w lodówce przez 20 minut.
2. W tym czasie żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem do białości (można to zrobić w makutrze ręcznie albo mikserem). Konfiturę malinową zmiksuj i dodaj do mielonego sera razem z utartymi żółtkami, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
3. Masę serową dobrze wymieszaj z proszkiem budyniowym. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka (można do nich dodać białko, które zostało z przygotowania kruchego ciasta na spód sernika). Wyłożoną ciastem formę napełnij masą serową.
4. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz na złoty kolor przez 45 minut. Po ostudzeniu wyjmij z formy. Wierzch sernika posyp przez sitko cukrem pudrem i udekoruj malinami.