Reklama
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka miodu
- łyżka octu
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka bakalii
Reklama
Lukier:
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sok z cytryny
- łyżka wody
Przygotowanie:
1. Bakalie dokładnie umyj i starannie osusz, rozdrobnij. Część pokrojonych bakalii odłóż do dekoracji, pozostałe oprósz mąką, zsyp jej nadmiar.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i miodem, dolewając po kilka kropli octu. Dodaj ubitą z białek pianę, bakalie, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj.
Reklama
3. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem, piecz 50 min w 180 st. C. Składniki lukru połącz, podgrzej, aż się rozpuszczą, posmaruj ciasto, ozdób bakaliami.
Reklama
Reklama
Reklama