Reklama
Składniki:

- 3 cytryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki tartej bułki
- masło do formy
- 4 łyżki siekanych orzechów laskowych lub włoskich

Reklama
Przygotowanie:

Cytryny wyszorować, sparzyć n ponakłuwać skórkę dwóch cytryn, zalać je zimną wodą, ugotować, zmieniając kilka razy wodę. Miękkie cytryny pokroić na kawałki, zmiksować, przetrzeć przez sito, żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wrzątku na puszystą masę. Połączyć z przetartymi cytrynami, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę, posypać tartą bułką, delikatnie wymieszać. 4 małe żaroodporne foremki natłuścić masłem, wysypać orzechami, napełnić je masą do 2/3 wysokości, piec ok. 25 minut w 220°C, ozdobić plasterkami cytryny, od razu podawać.

Rada: Żaroodporne foremki zamiast posiekanymi orzechami można wysypać tartą bułką. Suflet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.

Reklama

Źródło: Marek Jałocha/"Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama