Puszysty sernik z brzoskwiniami

Opublikowano: 20.01.2010, 13:09
Reklama
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
-12 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- żółtko
Na masę:
- 75 dag białego sera
- 5 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- cukier wanilinowy
- puszka brzoskwiń
Reklama
Przygotowanie:
1. Na ciasto masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj śmietanę i żółtko (może być też ugotowane na twardo, tylko je pokrusz). Zagnieć kruche ciasto, schłodź.
2. Na masę tłusty ser przepuść dwukrotnie przez maszynkę, przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Zmiksuj z serem, delikatnie wymieszaj z pianą z białek i pokrojonymi owocami.
Reklama
3. Ciastem wyłóż spód tortownicy, zapiecz na rumiano w temp. 200 st. C (ok. 15 min). Przykryj masą serową, piecz ok. 50 min w temp. 190 st. C. Oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama