Składniki:
- opakowanie galaretki cytrynowej
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 10 dag mrożonych truskawek
- 4 okrągłe biszkopty
- szklanka słodzonego mleka skondensowanego
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Truskawki rozmrozić, zmiksować. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawić, a gdy lekko przestygnie, wymieszać z truskawkami.
2. Galaretkę cytrynową przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w mleku, rozpuścić na parze, wymieszać ze skondensowanym mlekiem oraz sokiem z cytryny.
3. Do 4 pucharków wlać galaretkę truskawkową, odstawić na godzinę, włożyć do pucharków po biszkopcie i wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Odstawić na godzinę. Wlać galaretkę mleczną. Deser chłodzić jeszcze ok.1,5 godziny.
NASZA RADA W wersji tylko dla dorosłych połowę wody do galaretek można zastąpić białym, najlepiej półwytrawnym winem.