Reklama
Składniki:

- 10 dag masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1/2 l mleka
- 5 dag miękkiego masła
- pół świeżego ananasa lub kilka plastrów ananasa z puszki
- cukier puder do posypania

Reklama
Przygotowanie:

1. Budyń ugotuj na mleku, ostudź.

2. W rondelku masło zagotuj z wodą i szczyptą soli. Dodaj mąkę, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj całość do czasu, aż jednolite ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zestaw je z ognia, przestudź.

3. Do ciasta dodawaj kolejno jajka i ucieraj, aż wystygnie. Napełnij nim szpryckę. Na blachę wyłożoną pergaminem lub do tortownicy wyciśnij ciasto, nadając mu kształt wieńca. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C.

Reklama

4. Budyń zmiksuj z masłem. Kremem i plasterkami ananasa przełóż przekrojony wieniec. Oprósz go cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama