Ptysiowe paluszki w czekoladzie

Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- opakowanie polewy czekoladowej
- ulubiona konfitura owocowa
- płatki migdałowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i solą. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż ciasto zrobi się lśniące, a ścianki garnka pokryje biały nalot. Przestudź. Miksując, dodaj jajka i proszek. Za pomocą szprycy cukierniczej na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij 30 długich, cienkich paluszków. Piecz 5 min w temperaturze 220 st., a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz kolejne
15–20 min, aż paluszki staną się intensywnie złote i twarde. Ostudź.
2. Połowę paluszków zanurz w rozpuszczonej polewie czekoladowej, posyp płatkami i skórką. Resztę podawaj z konfiturą owocową.