Reklama
Składniki:

Ciasto:
- szklanka wody
- 8 dag masła
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Reklama

Krem:
- 2 szklanki schłodzonej kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 3 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- 30 dag truskawek (lub innych świeżych owoców)

Przygotowanie:

1. Wodę zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż powstanie gęste, lśniące ciasto, a na ściankach garnka pojawi się biały nalot. Ciasto przełóż do miski i lekko przestudź. Cały czas miksując, dodaj po jajku. Razem z ostatnim jajkiem dodaj proszek do pieczenia.

2. Szprycą wyciśnij 14 kopczyków na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 15–20 min (200 st.), po czym 30–35 min w temp. 180 st. Przestudź.

Reklama

3. Letnie ptysie przekrój na pół i nadziej ubitą na sztywno kremówką z usztywniaczem, cukrem, skórką i owocami.

Reklama
Reklama
Reklama