Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • szklanka wody
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • opakowanie kremu karpatkowego
  • 500 ml mleka
  • 15 dag masła
  • śliwki
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ptysie z owocami!

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia.
  2. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu.
  3. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
  4. Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.
  5. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj.
  6. Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka, mieszając mikserem.
  7. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę ptysie.
  8. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i piecz około 20 minut, aż ptysie będą suche i rumiane. Wystudź.
  9. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy.
  10. Ptysie przekrój w poprzek.
  11. Włóż do środka ptysiów krem karpatkowy i obłóż pokrojonymi śliwkami.
Reklama

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

Marynowane śliwki - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama