Ptysie z kremem truskawkowym

Składniki:
Ciasto ptysiowe:
1/4 szklanki mleka,
3 jajka,
1 łyżeczka soli,
5,5 dag margaryny,
1 łyżeczka cukru,
7 dag mąki.
Krem:
75 dag truskawek,
150 ml śmietany,
2,5 dag cukru,
4 czubate łyżki cukru pudru,
1 szklanka mleka,
14 dag rozkruszonego lodu.
Przygotowanie:
Mleko połączyć "pół na pół" z woda. Posolić. Osłodzić. Podgrzać z margaryną. Kiedy pojawia się bąbelki, zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Podgrzewać, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ubijając, wlać dwa jajka. Na wyłożoną pergaminem blaszkę wycisnąć kulki cista. Piec w temp. 220 st. C przez 15 minut. Na stępnie zmniejsyć temp. do 200 st. C i piec 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Parę truskawek odłożyć. Resztę rozetrzeć z cukrem pudrem. 1/3 truskawek wymieszać ze śmietaną, pozostałe zmiksować. Ptysie przekroić. Ułożyć w nich krem. Polać przecierem. Udekrować truskawkami.