Reklama

Kruche ciastka wielkanocne ozdobione kolorowym lukrem, muffiny wielkanocne, tradycyjna babka piaskowa i mazurki wielkanocne to ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Małe ciastka wielkanocne zmieszczą się też w przystrojonym koszyku wielkanocnym ze święconką.

Reklama

Kruche ciastka wielkanocne

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 60 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. na tarce zetrzyj zimne masło.
  2. Wbij jajko, dodaj cukier i szczyptę soli.
  3. Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Owiń folią i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto zagniataj jeszcze przez chwilę, następie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj ciastka.
  6. Piecz ciastka wielkanocne w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
fot. Adobe Stock

Wielkanocne cake pops

Składniki:

  • 500 g biszkoptu,
  • 1 biała czekolada,
  • 1 mleczna czekolada,
  • 200 g serka mascarpone.
  • kolorowe dekorki.

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt pokrusz na drobno lub zetrzyj. Dodaj mascarpone i wymieszaj rękoma na ciasto.
  2. Ugniataj i rozcieraj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i po zaciśnięciu pięści będzie wychodzić między palcami.
  3. Z ciasta uformuj kształty pisanek i baranków.
  4. Niewielką ilość czekolady rozpuść, namocz patyk zanurzając go na 2 cm w czekoladzie i nabij ciasteczkowe kształty.
  5. Włóż do lodówki na około 30 minut.
  6. Rozpuść osobno białą i mleczną czekoladę. Ciasteczkowe lizaki wyjmij z lodówki i maczaj w czekoladzie, następnie przekładaj na talerzyk z kolorowymi kuleczkami, by przyczepiły się do czekoladowych lizaków.
  7. Wbij lizaki pionowo w styropian lub do szklanek wysypanych ryżem lub grochem.
fot. Adobe Stock

Ciastka wielkanocne kurczaczki

Składniki:

  • 1, 5 szklanki mąki,
  • 4 marchewki,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • pół opakowania galaretki cytrynowej,
  • żółty barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij.
  2. Wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy) wymieszaj.
  3. Osobno wymieszaj składniki mokre (jajka, olej, startą marchewkę).
  4. Połącz obie części. Nałóż do foremek do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Śmietankę ubij z łyżką cukru pudru, dodaj mascarpone, odrobinę żółtego barwnika i galaretkę, zmiksuj na gładko.
  6. Krem przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj małymi porcjami na wierzch ostudzonych muffinek. Do przygotowania oczu, dziobów i nóżek wykorzystaj drażetki, tabletki czekoladowe, lukier plastyczny.
fot. Adobe Stock
Reklama

Zobacz więcej przepisów na wielkanocne ciasta:
Babka wielkanocna - 23 sprawdzone przepisy
Dietetyczny mazurek na Wielkanoc
Dietetyczna babka na Wielkanoc

Reklama
Reklama
Reklama