Reklama

Będąc we Włoszech, zawsze muszę spróbować chociaż jednego brioche al pistacchio, czyli bułeczki (bądź rogalika cornetto w niektórych rejonach) nadzianej po same brzegi gęstym kremem pistacjowym. Włosi słyną z wykorzystywania orzechów pistacjowych w deserach, a ta propozycja jest szczególnie popularna na Sycylii, ale kremem pistacjowym w ostatnich latach płynie cała Italia. Włoska nonna podpowiedziała mi, jak go przygotować.

Reklama

Przepis na krem pistacjowy do tortów

Ten krem z powodzeniem może konkurować z masami czekoladowymi, a jego lekko słony smak doskonale pasuje do różnego rodzaju wypieków, zarówno urodzinowych tortów, jak i zwykłych ciast, które podajemy na rodzinnych spotkaniach.

Składniki:

  • 150 g niesolonych pistacji (najlepiej obranych),
  • 250 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
  • 50 g masła,
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Pistacje zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, następnie obierz ze skórki i zmiksuj na pastę.
  2. W rondelku podgrzej mleko, ale go nie gotuj. Musi być po prostu ciepłe.
  3. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem i skrobią, a następnie wlej do nich ciepłe mleko, cały czas mieszając.
  4. Przelej wszystko z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Gdy krem osiągnie konsystencję budyniu, zdejmij z ognia i wmieszaj masło oraz pastę pistacjową.
  6. Wystudź, przykryj folią spożywczą "na dotyk" i schłodź przed użyciem.
  7. Wskazówka: jeśli chcesz, aby masa była sztywna, dodaj do niej na koniec żelatynę wymieszaną z niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody.
krem pistacjowy do tortu przepis
Dodając do kremu pistacjowego żelatynę uzyskasz bardziej zbitą, tortową formułę, Adobe Stock, elenarui

Oryginalny przepis na crema al pistacchio?

Jeśli chcesz prawdziwy-prawdziwy krem pistacjowy, przygotuj go z tego przepisu. Będzie to bardziej pasta niż krem, ale idealnie sprawdzi się do nadziewania rogalików czy naleśników.

Składniki:

  • 100 g niesolonych, obranych pistacji,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. Pistacje namocz przez ok. 2 godziny w letniej wodzie.
  2. Następnie przełóż do misy blendera, dodaj cukier i olej.
  3. Całość dokładnie zblenduj i przełóż do słoiczka. Przechowuj około 4-5 dni.

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama