Przepis na ten krem pistacjowy dostałam od włoskiej pani domu. Jest idealny do tortów albo słodkich bułeczek
Krem pistacjowy o aksamitnej konsystencji i orzechowym smaku to prawdziwa perełka włoskich wypieków. Można go wykorzystać do przekładania tortów, nadziewania rogalików, a nawet jako dodatek do śniadaniowych naleśników. Ten przepis dostałam od włoskiej gospodyni z Sycylii.

Będąc we Włoszech, zawsze muszę spróbować chociaż jednego brioche al pistacchio, czyli bułeczki (bądź rogalika cornetto w niektórych rejonach) nadzianej po same brzegi gęstym kremem pistacjowym. Włosi słyną z wykorzystywania orzechów pistacjowych w deserach, a ta propozycja jest szczególnie popularna na Sycylii, ale kremem pistacjowym w ostatnich latach płynie cała Italia. Włoska nonna podpowiedziała mi, jak go przygotować.
Przepis na krem pistacjowy do tortów
Ten krem z powodzeniem może konkurować z masami czekoladowymi, a jego lekko słony smak doskonale pasuje do różnego rodzaju wypieków, zarówno urodzinowych tortów, jak i zwykłych ciast, które podajemy na rodzinnych spotkaniach.
Składniki:
- 150 g niesolonych pistacji (najlepiej obranych),
- 250 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- 50 g masła,
- opcjonalnie: 2 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Pistacje zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, następnie obierz ze skórki i zmiksuj na pastę.
- W rondelku podgrzej mleko, ale go nie gotuj. Musi być po prostu ciepłe.
- W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem i skrobią, a następnie wlej do nich ciepłe mleko, cały czas mieszając.
- Przelej wszystko z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Gdy krem osiągnie konsystencję budyniu, zdejmij z ognia i wmieszaj masło oraz pastę pistacjową.
- Wystudź, przykryj folią spożywczą "na dotyk" i schłodź przed użyciem.
- Wskazówka: jeśli chcesz, aby masa była sztywna, dodaj do niej na koniec żelatynę wymieszaną z niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody.

Oryginalny przepis na crema al pistacchio?
Jeśli chcesz prawdziwy-prawdziwy krem pistacjowy, przygotuj go z tego przepisu. Będzie to bardziej pasta niż krem, ale idealnie sprawdzi się do nadziewania rogalików czy naleśników.
Składniki:
- 100 g niesolonych, obranych pistacji,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
- Pistacje namocz przez ok. 2 godziny w letniej wodzie.
- Następnie przełóż do misy blendera, dodaj cukier i olej.
- Całość dokładnie zblenduj i przełóż do słoiczka. Przechowuj około 4-5 dni.
Czytaj także:
- O tym musisz pamiętać, jeśli planujesz zwiedzić południowe Włochy. Rozmowa z Natalią Rosiak o włoskich ciekawostkach
- Najlepszy sernik pistacjowy, jaki istnieje. Wystarczy kilka składników i dodatków, a efekt jest spektakularny
- Znamy odpowiedź na pytanie, czy pistacje są zdrowe. Sprawdź, ile ich jeść, żeby korzystać z nich bez skutków ubocznych