Pączki z budyniem smakują jak u babci i są niezwykle proste. Ten jeden domowy składnik podkręca ich smak
Pączki z budyniem to prawdziwa uczta dla łasuchów. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Nic nie smakuje lepiej niż świeżo usmażony, ciepły pączek z delikatnym, słodkim nadzieniem w środku. Sprawdź te proste babcine przepisy z wykorzystaniem budyniu z proszku i domowego.

Pączki z budyniem to wariacja na temat tradycyjnych pączków z nadzieniem różanym. Smakują wyśmienicie, bo są idealnie słodkie, miękkie i puszyste w środku. Możesz postawić na gotowy budyń w proszku albo przygotowań domową, babciną wersję samodzielnie z jajek i mleka.
Spis treści:
Pączki z budyniem z proszku
Najszybsze pączki z budyniem przygotujesz z gotowego proszku. Aby jeszcze przyspieszyć pracę, możesz sięgnąć po drożdże instant, które nie wymagają wyrastania zaczynu.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant,
- 250 ml mleka,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 80 g cukru,
- 2 żółtka,
- całe jajko,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 500 ml mleka,
- 2-3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia zaczynu. W misce wymieszaj ciepłe mleko (nie gorące!), drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
- Jeśli korzystasz z drożdży instant, wystarczą 2-3 minutki na ogólne połączenie składników.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, żółtka oraz zaczyn.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Powoli wlej roztopione, wystudzone masło i wyrabiaj ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
- W rondelku zagotuj 450 ml mleka z cukrem, a w reszcie rozpuść proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej budyń i energicznie wymieszaj.
- Gotuj 2-3 minuty, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Po wyrośnięciu ciasta podziel je na kulki (ok. 50 g każda). Rozpłaszcz kulkę, nałóż łyżeczkę budyniu na środek i dokładnie zlep brzegi. Uformuj kulkę.
- Odstaw pączki na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni (sprawdź, wrzucając kawałek ciasta - powinno skwierczeć i unosić się na powierzchni).
- Smaż pączki partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp pączki cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Pączki z budyniem z przepisu babci
Idealnie, jeśli domowy budyń przygotujesz samodzielnie z mleka i jajek. Tak przygotowane nadzienie do pączków będzie miało prawdziwy smak dzieciństwa.
Składniki na domowy budyń:
- 500 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Ciasto drożdżowe przygotuj według poprzedniego przepisu.
- W garnku podgrzej 400 ml mleka na małym ogniu, mniej więcej w połowie dodaj wanilię (ekstrakt lub ziarenka z laski wanilii).
- W oddzielnej misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z pozostałym mlekiem, aż powstanie gładka masa bez grudek.
- Gdy mleko w garnku zacznie się delikatnie gotować, powoli wlej mieszankę z miski, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij go z ognia.
- Przykryj budyń folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się kożucha). Odstaw do wystygnięcia.
- Gdy ciasto na pączki wyrośnie, podziel je na kulki, rozpłaszcz i nadziewaj ostudzonym, gęstym budyniem, starannie zlepiając brzegi.
- Odstaw na ok. pół godziny do wyrośnięcia, a następnie smaż w mocno nagrzanym oleju.

Zobacz także inne pomysły na pączki: