Reklama

Pączki z budyniem to wariacja na temat tradycyjnych pączków z nadzieniem różanym. Smakują wyśmienicie, bo są idealnie słodkie, miękkie i puszyste w środku. Możesz postawić na gotowy budyń w proszku albo przygotowań domową, babciną wersję samodzielnie z jajek i mleka.

Reklama

Spis treści:

  1. Pączki z budyniem z proszku
  2. Pączki z budyniem z przepisu babci

Pączki z budyniem z proszku

Najszybsze pączki z budyniem przygotujesz z gotowego proszku. Aby jeszcze przyspieszyć pracę, możesz sięgnąć po drożdże instant, które nie wymagają wyrastania zaczynu.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • całe jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 500 ml mleka,
  • 2-3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zrobienia zaczynu. W misce wymieszaj ciepłe mleko (nie gorące!), drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
  2. Jeśli korzystasz z drożdży instant, wystarczą 2-3 minutki na ogólne połączenie składników.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, żółtka oraz zaczyn.
  4. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  5. Powoli wlej roztopione, wystudzone masło i wyrabiaj ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz.
  6. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
  7. W rondelku zagotuj 450 ml mleka z cukrem, a w reszcie rozpuść proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej budyń i energicznie wymieszaj.
  8. Gotuj 2-3 minuty, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  9. Po wyrośnięciu ciasta podziel je na kulki (ok. 50 g każda). Rozpłaszcz kulkę, nałóż łyżeczkę budyniu na środek i dokładnie zlep brzegi. Uformuj kulkę.
  10. Odstaw pączki na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. Rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni (sprawdź, wrzucając kawałek ciasta - powinno skwierczeć i unosić się na powierzchni).
  12. Smaż pączki partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  13. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp pączki cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
fot. Pączki z budyniem z proszku/Adobe Stock, ChiccoDodiFC

Pączki z budyniem z przepisu babci

Idealnie, jeśli domowy budyń przygotujesz samodzielnie z mleka i jajek. Tak przygotowane nadzienie do pączków będzie miało prawdziwy smak dzieciństwa.

Składniki na domowy budyń:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto drożdżowe przygotuj według poprzedniego przepisu.
  2. W garnku podgrzej 400 ml mleka na małym ogniu, mniej więcej w połowie dodaj wanilię (ekstrakt lub ziarenka z laski wanilii).
  3. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z pozostałym mlekiem, aż powstanie gładka masa bez grudek.
  4. Gdy mleko w garnku zacznie się delikatnie gotować, powoli wlej mieszankę z miski, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  5. Podgrzewaj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij go z ognia.
  6. Przykryj budyń folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się kożucha). Odstaw do wystygnięcia.
  7. Gdy ciasto na pączki wyrośnie, podziel je na kulki, rozpłaszcz i nadziewaj ostudzonym, gęstym budyniem, starannie zlepiając brzegi.
  8. Odstaw na ok. pół godziny do wyrośnięcia, a następnie smaż w mocno nagrzanym oleju.
fot. Pączki z budyniem z przepisu babci/Adobe Stock, Lumixera
Reklama

Zobacz także inne pomysły na pączki:

Reklama
Reklama
Reklama