Reklama

Na przygotowanie pączków wiedeńskich przeznacz sobie w sumie około 1,5 godziny - smażenie potrwa mniej więcej 60 minut.

Reklama

Przepis na puchate pączki wiedeńskie z lukrem

Pączki wiedeńskie inaczej są nazywane oponkami, gniazdkami. Są także znane pod nazwą pączki hiszpańskie, bowiem w podobny sposób przygotowuje się hiszpańskie churros.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 jaja,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka wody,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • kilka kropel olejku waniliowego.

Lukier do pączków wiedeńskich:

  • ok. 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku cytrynowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
  2. Wsyp przesianą mąkę.
  3. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź.
  4. Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.
  5. W rondlu rozgrzej olej. Bezpośrednio do niego wyciskaj porcje ciasta, formując gniazda.
  6. Pączki wiedeńskie smaż po 4 minuty z każdej strony. Pączki przekładaj na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Zrób lukier na pączki wiedeńskie: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Udekoruj przestudzone gniazda.

Artykuł pierwotnie opublikowany 14.02.2012 na zlecenie Edipresse

Reklama

Zobacz także: Pączki z nadzieniem toffi - przepis
Smakowite desery - forum
Przepis na faworki

Reklama
Reklama
Reklama