Składniki:
Ciasto: • kostka margaryny • 2 łyżki cukru • 2 szklanki mąki • 4 żółtka • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana: • 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyzki mąki ziemniaczanej
Polewa: • kostka margaryny • 3/4 szklanki cukru • 1/2 szklanki mleka • 1/2 paczki mleka w proszku •
Dodatkowo: szklanka bakalii, słoiczek dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Ciasto: Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. 1/3 ciasta zamrozić. Resztę wyłożyć na blachę (blacha prostokątna średnia).
2. Na ciasto wyłożyć dżem i na niego bakalie (orzechy najlepiej posiekać)
3. Ubiś pianę ze wszystkich składników i wyłożyć na warstwę bakalii. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku w temperaturze 185 stopni przez 40 min.
4. Polewa: Margarynę, cukier i mleko zagotować. Wystudzić. Do letniej masy dodać mleko w proszku. Wylać na ciasto. Można udekorować posypką ;)