Profiterole z sosem czekoladowym

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- pół kostki masła
- szklanka wody
- 5 jajek
- sól
Do napełnienia:
- krem czekoladowy typu Nutella
Na polewę czekoladową:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 150 ml kremówki
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru waniliowego
- kieliszek rumu lub koniaku
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp całą przesianą mąkę i szybko ucieraj, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek. Zdejmij z ognia, ostudź.
2. Wbijaj kolejno jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto włóż do worka cukierniczego i wyciskaj małe ptysie na wyłożoną pergaminem blachę.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15–20 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, żeby ptysie nie opadły. Ostudź.
4. Krem czekoladowy przełóż do szprycki cukierniczej, wciskaj do środka nieduże porcje.
5. Czekoladę połam, włóż do rondelka razem z masłem. Zalej śmietaną i ogrzewaj, aż składniki się połączą. Dodaj cukier waniliowy i alkohol. Gorącym sosem polej ptysie i podawaj.