Reklama
Składniki:

- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
- mała szczypta soli

Reklama

Krem:
- budyń waniliowy z cukrem
- 400 ml mleka
- 10 dag masła
- miąższ z laski wanilii

Sos:
- tabliczka czekolady deserowej
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i solą. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż ciasto zrobi się lśniące, a ścianki garnka pokryje biały nalot. Przestudź. Miksując, dodaj jajka, proszek i skórkę. 2 łyżeczkami uformuj 25 małych kulek. Piecz 5 min (200 st.), a potem 25 min (180 st.). Ostudź.

2. Na krem ugotuj na mleku budyń, ostudź. Ucierając masło, dodaj budyń i miąższ z wanilii. Ptysie napełnij kremem.

Reklama

3. Składniki sosu przełóż do rondelka i podgrzej. Ptysie ułóż w pucharkach i polej ciepłym sosem.

Reklama
Reklama
Reklama