Ponczowy piernik

Opublikowano: 28.03.2008, 13:29
Reklama
Składniki:
1 litr wytrawnego czerwonego wina,
30 dag masła,
30 dag cukru,
40 dag mąki pszennej,
5 jajek,
proszek do pieczenia,
2 łyżki soku pomarańczowego,
15 dag płatków czekoladowych,
łyżka kakao,
łyżka przyprawy piernikowej,
łyżka przyprawy do grzańca.
Reklama
Przygotowanie:
Podgrzać wino. Rozpuścić w nim przyprawę do grzańca i ostudzić. Utrzeć mało z cukrem. Kolejno wbić jajka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Przecedzić wino. Wlać. Dolać sok z pomarańczy. Dosypać płatki czekoladowe.Przelać masę do formy z kominem. Piec w temp. 175 st. C przez godzinę.
Reklama
Reklama
Reklama