Składniki:
20 dag migdałów,
15 dag cukru,
10 dag masła,
5 jajek,
rdzeń z 1/2 laski wanilii,
2 łyżki startej skórki z cytryny,
6 dag mąki,
2 łyżki dżemu z pomarańczy,
3 łyżki soku z pomarańczy,
25 dag cukru pudru,
40 dag kandyzowanych owoców.
Przygotowanie:
Zmiksować migdały z 5 dag cukru. Masło roztopić i przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru, rdzeniem wanilii i skórką z cytryny na puszystą masę. Do masy kolejno dodać mąkę, zmiksowane migdały i masło, cały czas ucierając. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej torownicy. Piec w temp. 200 st. C przez 45 minut. Ciasto wystudzić, przekroić na dwa placki. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym, lukrem posmarować ciasto.