Reklama
Składniki:

6 jajek,
30 dag cukru,
2 pomarańcze,
cynamon,
pół szklanki wody,
kieliszek białego wytrawnego wina.

Reklama
Przygotowanie:

25 dag cukru ugotować z wodą na lukier. Umyć pomarańcze, sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół i wycisnąć sok. Obrać skórę i wsypać do wrzątku na dwie munuty. Odsączyć. Pokroić w paski. Zagotować resztę cukru z winem. Wsypać skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Jajka roztrzepać z sokiem z pomarańczy i cynamonem. Z białek ubić pianę. Połączyć. Wlać lukier. Wszystko ostrożnie wymieszać. Rozłożyć do pucharków. Włożyć do lodówki. Ozdobić skórkami z pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama