Pomarańczowe ciasto francuskie

Składniki:
250 g cukru,
6j ajek,
1 dobrze umyta pomarańcza,
100 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g roztopionego masła,
50 g płatków migdałowych,
1/4 soku ze świeżych pomarańczy,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka cukru,
2 łyżki cukru pudru,
bita śmietana.
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Delikatnie wsypać do żółtek. Roztopić masło. Ostudzić. Wlać. Z białek ubić pianę. Ostrożnie połączyć. Wysmarowaną tłuszczem tortownicę wysypać płatkami migdałowymi. Wlać ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut. Wyjąć z formy. Ponakłuwać drewnianym patyczkiem. Pogdrzać sok z cytryny, pomarańczy z cukrem. Polać ciasto. Posypać cukrem pudrem. Udekorować bitą śmietaną.