Pomarańczowe ciasto

Opublikowano: 27.05.2008, 12:40
Reklama
Składniki:
pomarańcza,
4 jajka
25 dag cukru,
25 dag stopionego masła,
25 dag mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
masło,
bułka tarta.
Reklama
Przygotowanie:
Sparzoną wrzątkiem pomarańczę obrać ze skórki. Wycisnąć sok. Skórkę zetrzeć. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Do żółtek wyspać cukier i utrzeć do białości. Wlać sok z cytryny. Wsypać skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać partiami, stale mieszając. Wlać stopione masło. Ma powstać jednolita masa, którą należy połączyć z pianą z białek. Piec w temp. 160 st. C przez 45 minut.
Reklama
Reklama
Reklama