Pączki przepis
Najlepsze pączki, kuszące nie tylko w Tłusty Czwartek!

Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- olej
- sól
Na krem:
- 500 ml schłodzonej kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
Do dekoracji:
- cukier puder
- skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj.
2. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą.
3. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową.
4. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło).
5. Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków.
7. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min.
8. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny.
9. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem.
10. Paluchy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj śmietaną, przykryj wierzchami.
11. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.
Przepis z "Pani domu"