Reklama
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • olej
  • sól
Reklama

Na krem:

  • 500 ml schłodzonej kremówki
  • 2 usztywniacze do śmietany

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • skórka pomarańczowa
Przygotowanie:

1. Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj.
2. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą.
3. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową.
4. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło).
5. Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków.
7. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min.
8. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny.
9. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem.
10. Paluchy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj śmietaną, przykryj wierzchami.
11. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.

Reklama

Przepis z "Pani domu"

Reklama
Reklama
Reklama