Płonące naleśniki Gundela

Opublikowano: 20.08.2008, 20:54
Reklama
Składniki:
10 naleśników,
10 dag orzechów włoskich,
1 łyżka rodzynek,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej w cukrze,
5 dag cukru pudru,
szczypta mąki,
migdały,
1 łyżka śmietanki,
1 łyżka dżemu morelowego,
1 łyżeczka rumu.
Sos:
1 szklanka mleka,
5 dag twardej gorzkiej czekolady,
2 żółtka,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka spirytusu.
Reklama
Przygotowanie:
Zmielone orzechy wymieszać z cukrem puderm, dżemem i śmietanką. Sparzyć, obrać i posiekać migdały. Dodać razem z namoczonymi i odsączonymi rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Wlać rum. Dokładnie wymieszać. Nadzienie nałożyć na naleśniki. Złożyć dwa razy. Zapiec. Sos: zagotować mleko z cukrem i czekoladą. Trzymać na ogniu, aż czekolada rozpuści się. Nie przerywając mieszania, wlać sos. Polać naleśniki. Skropić spirytusem. Zapalić. Od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama