Pleśniak z rabarbarem

Opublikowano: 29.03.2008, 16:17
Reklama
Składniki:
3 szklanki mąki,
35 dag cukru,
25 dag margaryny,
5 jajek,
1 łyżka kakao,
1 łyżka proszku do pieczenia,
75 dag rabarbaru.
Reklama
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 1/2 szklanki cukru, wyrobić kruche ciasto i włożyć je do lodówki na pół godziny. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dołożyć łyżkę kakao. Umyty rabarbar podzielić na kawałki, rozgotować, przetrzeć przez sito, ostudzić i ułożyć na cieście. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na przecier z jabłek. Ubić sztywną pianę z 5 białek i jednej szklanki cukru. Ułożyć ją na startym jasnym cieście. Ostatnią warstwę powinno stanowić utarte ciasto z kakao. Piec 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama