Reklama
Ilość kalorii: 390
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
Reklama

Obłożenie:

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 15 dag serka mascarpone
  • 40 dag śliwek
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru brązowego
  • skórka z jednej pomarańczy pokrojona w paseczki
  • sok wyciśnięty z całej pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Uformuj z niego kulę, po czym owiń ją w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylep foremkę na tartę o średnicy około 23 cm.
  2. Mielone orzechy laskowe wymieszaj z cynamonem, skórką pomarańczową oraz płynnym miodem. Rozłóż je na spodzie ciasta. Wierzch obłóż połówkami śliwek. Masło roztop i posmaruj nim grubo śliwki. Piecz 40 minut w temperaturze 190–200 stopni.
Reklama

Dobra rada:

Do masy serowej możesz dodać miąższ z laski wanilii. Wsyp do niej wtedy zwykły drobnoziarnisty cukier.

Reklama
Reklama
Reklama