Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 60 dag wiśni
  • cukier puder do posypania
Reklama
Przygotowanie:
  1. Wiśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj, odsącz z nadmiaru soku.
  2. Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym dodając kolejno jajka oraz mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż do niej ciasto, posyp wiśniami oprószonymi mąką, owoce lekko powciskaj do środka.
  4. Ciasto wstaw na ok. 50 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C.
  5. Po wyjęciu placka z wiśniami z piekarnika i ostudzeniu, ciasto oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama