Reklama
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • szklanka letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • drylowane wiśnie nadwiślanki
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach na kruszonkę i odłóż szklankę. Do reszty kruszonki dodaj letnie mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
  2. Ciasto wylej na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o bokach 35 x 25 cm. Na wierzchu ułóż drylowane wiśnie (ew. inne owoce, np. maliny, jagody) i posyp kruszonką.
  3. Piecz ok. 50 minut w temperaturze ok. 175 stopni, aż wbity w ciasto patyczek będzie po wyjęciu suchy.
Reklama
Reklama
Reklama