Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • po pół szklanki mąki ziemniaczanej, pszennej i cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Reklama

Krem:

  • szklanka bitej śmietany
  • 50 dag twarogu niemielonego
  • po szklance cukru i porzeczek
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Reklama
  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i cukrem, migdałami i proszkiem do pieczenia.
  2. Do białek stopniowo dodać po żółtku, na końcu mąkę, wymieszać, można użyć kilku kropli zapachu migdałowego, ale nie jest to konieczne.
  3. Niedużą tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, wstawić do pieca rozgrzanego do 170 st. C, piec 40 min, ostudzić, nie wyjmować z tortownicy.
  4. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną i wiórkami kokosowymi, dodać opłukane, oberwane z gałązek i dokładnie osuszone porzeczki i cukier, delikatnie wymieszać, wyłożyć na schłodzone ciasto.
  5. Przed podaniem można skropić ciasto sokiem porzeczkowym wymieszanym z alkoholem.
Reklama
Reklama
Reklama