Reklama
Ilość kalorii: 270
Czas przygotowania: 100 min
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 20 dag masła
  • 40 dag borówek lub jeżyn
Reklama

Na kruszonkę:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 5 dag migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Reklama
  1. Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i częścią ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj rozczyn, przesianą mąkę i pozostałe ciepłe mleko. Wyrób dokładnie ciasto, pod koniec dodając stopione masło.
  3. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy. Posyp owocami, kruszonką i migdałami w płatkach, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama