Reklama
Ilość kalorii: 240
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag mąki pszennej
  • kisiel pomarańczowy bez cukru
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Reklama

Krem:

  • 0,4 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru

Poncz:

  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Oraz:

  • 40 dag miękkich owoców jagodowych (świeżych, mrożonych)
  • galaretka pomarańczowa
  • masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Reklama
  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką pomarańczową. Białka ubij, wyłóż na masę żółtkową. Przesiej mąkę i proszek kisielowy. Wymieszaj. Tortownicę (średn. 28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką. Nałóż ciasto, piecz 35 min (180 st.). Wyłóż na talerz, skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem.
  2. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, ostudź i schłodź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce budyń. Wierzch ciasta posmaruj kremem. Ułóż warstwę owoców i zalej je tężejącą galaretką pomarańczową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw.
Reklama
Reklama
Reklama