Reklama
Składniki:

25 dag mąki,
15 dag masła,
10 dag cukru,
1 jajko,
1 żółtko,
łyżka skondensowanego mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
10 dag migdałów,
1 ugotowany ziemniak,
15 dag cukru pudru,
białko.

Reklama
Przygotowanie:

Utrzeć masło, żółtka i cukier na gładką masę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać skondensowane mleko. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Dwie z nich rozwałkować i wyłożyć nimi natłuszczoną, płaską blachę. Sparzone migdały sparzyć i obrać ze skórek. Zmielić. Utrzeć z cukrem pudrem i roztartym na purée gotowanym ziemniakiem. Posmarować masą ciasto. Pozostałę ciasto rozwałkować cienko i pokroić w paski. Ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piec 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama