Składniki:
- 8 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- żółtko
- 20 dag mąki
- łyżka śmietany
Masa makowa:
- 1/2 l mleka
- 40 dag mielonego maku
- 10 dag siekanych orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 20 dag suszonej żurawiny
- 25 dag masła
- 25 dag miodu
- rdzeń z 1 laski wanilii
- 12 kropelek zapachu migdałowego
- 2 surowe białka
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj 25–30 minut, od czasu do czasu mieszając. Stop miód i pół kostki masła. Do maku dodaj rdzeń wanilii, olejek migdałowy, posiekane orzechy, rodzynki oraz miód z masłem i żurawinę. Mieszając, gotuj jeszcze 10–15 minut. Ostudź.
2. Masło na ciasto utrzyj z cukrem pudrem, dodaj żółtko i mąkę oraz śmietanę. Mikserem wymieszaj na gładkie ciasto. Następnie dłonie opłucz zimną wodą, osusz i z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
3. Ochłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim dno i brzegi kwadratowej foremki, Spód kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Z białek ubij sztywną pianę. Połącz z zimną masą makową. Całość rozsmaruj w formie na cieście. Piecz około 45 minut w temperaturze 175 st.