Placek z jabłkami i kaszą jaglaną

Składniki:
- 2 jabłka
- 6 jajek
- 25 dag białego sera
- 25 dag ugotowanej kaszy jaglanej
- marchewka
- 1/2 selera korzeniowego
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- limonka
- 3 łyżki suszonych żurawin
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżka masła
- 3 łyżki bułki tartej
- plastry jabłek
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek, przełóż do osobnych miseczek, do każdej dodaj po 2 łyżki cukru. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj, aż masa stanie się prawie biała. Do żółtek dodaj biały ser, wymieszaj.
2. Dodaj kaszę, utarte jabłka, startą marchew i starty seler (skropiony sokiem z limonki). Oprósz 3 łyżkami mąki i wymieszaj. Dodaj ugotowane w winie żurawiny, skórkę i sok z połowy limonki, resztę mąki i pianę z białek, wymieszaj.
3. Masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Posyp płatkami owsianymi. Piecz 35–40 min w temp. 170–180 st. Pokrój na kawałki i wyłóż na talerze. Udekoruj plastrami jabłek.