Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag obranych migdałów
Reklama

Dodatkowo:

  • jajko
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • lukier
  • rodzynki do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek Trzech Króli! To drożdżowe ciasto jest tradycyjnie serwowane 6 stycznia lub podczas świąt Bożego Narodzenia. Wzbogać je dużą ilością bakalii!

  1. Mąkę przesiej.
  2. Mleko lekko podgrzej, ale uważaj by nie było zbyt gorące.
  3. Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki.
  4. Odstaw na 25 minut - najlepiej przykryte ściereczką.

Szybkie ciasto drożdżowe - przepis

  1. Masło rozpuść, przestudź.
  2. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem.
  3. Do mąki dodaj podrośnięty rozczyn z drożdży, utarte jajka, skórkę z cytryny.
  4. Wyrabiaj rękami ciasto.
  5. W połowie wyrabiania dodaj masło, rodzynki i migdały.
  6. Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, zazwyczaj trwa to 45-60 minut.

Ciasto drożdżowe z owocami - przepis

Reklama
  1. Dużą tortownicę z kominem wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  2. Uformuj z ciasta kulki, ułóż je w tortownicy, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. Posmaruj wierzch jajkiem, posyp płatkami migdałowymi.
  4. Piecz przez około 50 minut w 180°C, aż do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posmaruj cienko lukrem, posyp płatkami migdałowymi i rodzynkami.
Reklama
Reklama
Reklama