Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- pół kostki masła (10 dag)
- jajko
- szczypta proszku do pieczenia

Reklama

Obłożenie:
- 90 dag śliwek węgierek
- 10 dag mielonych migdałów
- 5 dag mielonych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z cukrem oraz szczyptą proszku do pieczenia. Wbij jajko, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieć ciasto. Wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Odstaw do lodówki na około 30 minut.

2. Śliwki opłucz, osusz, przetnij na pół i wypestkuj. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dosyp orzechy, migdały i cynamon, lekko wymieszaj.

Reklama

3. Powstałą masą posmaruj ciasto, na wierzchu rozłóż śliwki, posyp szczyptą cynamonu, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piecz 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama