Reklama
Składniki:

- 25 dag masła
- 6 jajek
- 25 dag cukru (1 szklanka)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 15 dag mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 3 torebki kisielu porzeczkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Reklama

Na galaretkę:
- 3 szklanki kompotu domowego lub soku pitnego z czerwonych porzeczek (lub wiśni)
- 50 dag czerwonych porzeczek
- 3 łyżki żelatyny

Dodatki:
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaj mąkę przesianą z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto połącz z pianą z białek. Delikatnie wymieszaj.

2. Prostokątną formę (ok. 35 x 25 cm) natłuść i oprósz tartą bułką. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

Reklama

3.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącego kompotu. Dokładnie wymieszaj i następnie połącz z resztą kompotu. Na całkowicie ostudzonym cieście rozsyp oderwane z gałązek porzeczki. Wierzch zalej tężejącą galaretką z kompotu. Odstaw do zastygnięcia. Pokrój na porcje. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama