Placek orzechowy - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy będzie z dodatkiem orzechów laskowych.

Opublikowano: 10.09.2014, 08:41
Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 20 dag masła
- łyżka budyniu waniliowego w proszku
Na masę:
- 80 dag jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
- 5 dag rodzynek
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na placek orzechowy z jabłkami!
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, połowę cukru, masło i żółtka.
- Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Włóż do rondla i upraż z odrobiną wody.
- Dodaj rodzynki, połowę orzechów, kaszę, wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i wymieszaj z budyniem.
- 1/3 ciasta zostaw na kruszonkę, resztą wyklej kwadratową foremkę.
- Na cieście ułóż wystudzoną masę jabłkowo-bakaliową, a następnie masę białkową.
- Całość posyp startym na tarce pozostałym ciastem i resztą pozostałych orzechów.
- Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na ciasta:
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Szarlotka z bezą - przepis
Sernik waniliowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama